Julita Gård ligger några mil nordväst om Katrineholm i Sörmland och är en bevarad storgodsmiljö. Herrgårdsanläggningen donerades till staten på 1940-talet och utgör idag Sveriges Lantbruksmuseum. Vi träffar Eva Eneblad, trädgårdsmästare och Klara Holmqvist, sektionschef trädgård.
”På godset fanns allt man kunde tänkas behöva för att driva sin verksamhet – såg, smedja, kalkbruk, mejeri, stall, kyrka och till och med en brandstation. Och så ett stort växthus förstås”, berättar Klara Holmqvist.
Den vackra gula tegelbyggnaden som utgör en del av dagens växthus är från 1918 och byggdes upp efter en brand (brandstation till trots!). På den tiden fanns fyra utskjutande glasskepp som vardera innehöll en viss odling, det fanns till exempel ett tomathus och ett persikohus. Dessa glasskepp var dock i så dåligt skick att de revs på 1950-talet. Det moderna växthuset anlades på 1990-talet. I växthuset driver man framförallt upp pelargoner av många olika sorter, för att visa upp under sommarens utställning, i det som kallas orangeriet i den gamla delen. En liten volym finns också till försäljning i trädgårdsbutiken som håller öppet sommartid. Man vill gärna sprida de växter som är lite ovanliga, men det är ingen handelsträdgård de driver, omfattningen är betydligt mindre.
”Det är främst pelargoner, men även begonior och köksträdgårdsväxter. I ett av skeppen finns just nu även agave och afrikas blå lilja, som under säsongen flyttas ut i parken”, säger Eva Eneblad.
Pelargonerna är en samling gamla sorter vars ursprungliga namn ofta har gått förlorade. Istället har de fått nya namn efter en viss person eller speciell händelse som de förknippas med. I samlingen finns bland annat ”Flyttlasspelargon” och ”Doktor Westerlunds pelargon”.
”Doktor Westerlund var en känd läkare i Enköping som hade nya idéer om hur man skulle behandla sjukdomar. Bland annat skulle man ha dessa blommor i sitt sovrum”, berättar Eva. ”När man tar en stickling och driver upp, så blir den nya plantan samma individ som moderplantan, säger Eva. Det är det som gör att det är så häftigt med de här historierna, att det faktiskt är samma blomma som var med då.”
”Flyttlasspelargonen går att spåra till 1910-talet. Mormodern till kvinnan som skänkte oss pelargonen fick en pelargonstickling som avskedspresent av en granne precis när deras flyttlass drog iväg. Vi jobbar både med att bevara genetiskt material för forskning och att spara ett kulturarv”, säger Klara.
Vintertid håller man det så svalt som möjligt i växthusutrymmena, gärna 5-10 grader. I slutet av februari eller början av mars är det dags att vrida upp temperaturen till 20 grader så att sticklingarna ska rota sig ordentligt. När man odlar vill man ha en jämn temperatur, vårvinterns kalla nätter och milda dagar med solsken kan vara en utmaning, i växthusen finns därför en automatisk vädring som hjälper till att reglera temperaturen.
”Vi har gardiner i växthuset som skyddar mot sol, men de skyddar även vintertid mot kyla i och med att det blir en isolerande luftspalt mellan gardin och glas”, berättar Klara.
Uppvärmningen av växthuset sker med pellets. I den gamla delen finns ett pannrum med pelletspanna och pelletsförråd. Anläggningen värmer kontor, personalrum och växthus. I växthuset finns golvvärme som kompletteras med rör direkt under bänkarna för att kunna värma på extra när rotutvecklingen ska igång. Uppvärmning av växthus är inte något nytt, utan förekom längre tillbaka på större gods.
”Det ser egentligen ut på samma sätt som det gjorde då”, förklarar Klara. ”Fast förr eldade man med ved, nu eldar vi med pellets.”
I maj öppnar Julita Gård för besökare. Eva och Klara har märkt att intresset för trädgård har ökat. Det är många som är intresserade av att veta mer, få råd om hur man ska sköta sina växter eller en förklaring till problem som kan uppstå.
”Alla är välkomna till trädgårdsbutiken i sommar, oavsett om man vill handla, titta eller få information”, avslutar de.
Dela artikel
| Copyright Bra Pellets 2024